středa 24. dubna 2019

Co je špatně s čokoládou?

Zatímco děti v Česku si pochutnávají na velikonoční čokoládové výslužce, za každou tabulkou čokolády se skrývá smutný příběh dětí, které stojí na opačném konci. Zatímco pro nás je čokoláda "guilty pleasure", sladkým provinění proti našim dietním pravidlům, zdrojem potěšení a odměnou po náročném dni, pro děti na kakaových plantážích je spojena pouze s tvrdou prací na hranici otroctví.

Jaká je skutečná cena čokolády?

zdroj fotky: raconteur.net

Moje čokoládová závislost


Od malička jsem milovala sladké. Čokoládu, zmrzlinu, sušenky, čokoládové tyčinky ... Když jsem se začala o něco víc zajímat o zdravé stravování, část mých oblíbených pochutinek šla z mého jídelníčku pryč. Prioritně kvůli obrovskému množství cukru a tuku, který většina z nich obsahovala. Potom jsem se dostala blíž k rostlinné stravě a problematice mléčných výrobků - ať už jejich vlivu na zdraví, podmínek chování krav pro mléko nebo vlivu na životní prostředí .... Když se k tomu přidala moje potřeba omezit plastový odpad, většinu sladkostí tohoto typu jsem úplně vyloučila ze svého jídelníčku a svého života.


Co ale v mojí lednici stále mělo a má své místo, je hořká vysokoprocentní čokoláda - do kaší, na pečení nebo jen tak na chuť, když potřebuju nutně dodat trochu cukru. Když se ale jednou začnete zajímat o téma udržitelnosti, po přečtení každého článku a shlédnutí každého dalšího dokumentu, jako byste zjišťovali co dalšího je se světem úplně špatně. Zjišťujete, kde děláte vy i miliony dalších lidí špatná rozhodnutí, která mají negativní vliv na vaše zdraví, na planetu i na lidi na druhém konci světa. A tak jsem se náhodou přimotala k dalšímu důvodu, proč se na sladkosti a především ty čokoládové, musím znovu dívat jinýma očima.

Co je špatně s čokoládou

70% kakaa pochází ze států západní Afriky, především z Ghany a Pobřeží slonoviny (Côte d'Ivoire). Kakaové boby z těchto zemí potom putují do celého světa a jsou využívané velkými čokoládovými společnostmi jako je Nestlé, Ferrero, Mars, Lindt apod.

Po objevení problému s dětskou prací na kakaových plantážích podepsaly v roce 2001 všechny velké čokoládovny smlouvu proti využívání dětské práce a nelegálního obchodu s dětmi na kakaových plantážích. Dětské otroctví v čokoládovém světě ale bohužel pokračuje i dále a kakaové boby z těchto plantáží putují každý den do regálů v našich supermarketech.



Prodám dítě za 6000 

Země západní Afriky spojuje jedna věc - všudypřítomná chudoba. Děti jsou tak namísto školního vzdělání a jiných aktivit, příslušících jejich věku, nuceny pracovat, aby finančně podpořily svou rodinu. Odhaduje se, že na kakaových plantážích v Ghaně a Pobřeží slonoviny pracuje v současnosti více než 2 milionů dětí, většinou ve věku 12-16 let. Není ale výjimkou, když jsou do práce zapojeny i 7-mi nebo 8-mi leté děti.

Některé děti vstupují do práce "dobrovolně" - potřebují přinést peníze pro rodinu a je jim řečeno, že na plantážích budou mít slušný výdělek. Jiné děti jsou prodány majitelům farem a nelegálním překupníkům vlastními příbuznými - dítě tak můžete koupit za cenu 230 euro. Byly dokonce zjištěny i případy, kdy byly děti odvezeny na práci bez vědomí jejich rodičů.

Většina dětských pracovníků pochází z Burkiny Fasso, Mali, Niger a Nigérie. Jsou odváženy z autobusového nádraží ilegálními převozníky na motorkách na plantáže v Pobřeží slonoviny. Pracují většinou od brzkého rána do večera a práce obnáší mimo jiné "trhání" plodů ostrými mačetami, přenášení pytlů s kakaovými boby o hmotnosti až 50kg. Děti jsou vystaveny chemikáliím z pesticidů, dostávají nejlevnější možnou stravu, spíš na dřevěných prknech a často nemají přístup k čisté vodě a k základnímu hygienickému zařízení. Pokud nepracují, tak jak je vyžadováno, nebo se pokusí utéct, jsou brutálně zbity.

Kromě toho jsou v tomto nízkém věku roky odloučené od svých rodin a některé z dětí se se svými příbuznými už nikdy nesetkají. Navíc většina z nich nikdy nedostane zaplaceno.

zdroj fotky: fortune.com


Co s tím?

Informace o příšerných podmínkách, které stojí za produkcí čokolády, jsou i pro mě docela nové a sama je ještě vstřebávám. Vím proto, že mi bude chvíli trvat, než dokážu kompletně změnit svůj způsob přemýšlení při (ne)nakupování čokolády. Je ale možné vůbec jíst čokoládu a nepodporovat přitom dětskou práci na plantážích? 

Jako koncoví zákazníci bohužel nemáme možnost zjistit, jestli určitá firma pro svůj určitý produkt využila dětskou práci nebo ne. Jediné, co můžeme při svém nákupu udělat, je snažit se celkově vyhýbat čokoládě, která obsahuje kakaové boby, pocházející ze západní Afriky a nakupovat pouze od fair-trade firem, kterým skutečně záleží na dopadu jejich produkce, a ne čistě jen na zisku. Já osobně to beru tak, že se pokusím vyhýbat především velkým firmám, které produkují miliony výrobků na celém světě a jejich prioritou jsou vždy pouze peníze, i když se populisticky často prezentují svým zájmem o férové pracovní podmínky, šetrnost k přírodním zdrojům apod.

Mezi naprosto neetické firmy, které nejsou schopny doložit důkaz proti využívání dětské práce na druhé straně jejich produkce je Nestlé, pod kterou spadá mimo jiné Nesquik, Chocapic, Kit Kat a Lentilky a z nečokoládových podznaček (pro kompletní bojkot této firmy) taky Nescafé, Nespresso, Nestea, Cheerios, Cini Minis nebo třeba Bon Pari. Mezi další firmy, které využívají čokoládu z východoafrických zemí patří taky Hershey, Ferrero (Kinder, Nutella, Ferrero Rocher), Mars (Milky Way, Twix, Snickers) nebo Lindt. 

Pokud ale čokoládu milujete tak jako já, nemusíte se jí vzdávat úplně. Jen při nákupu přemýšlejte a pečlivě čtěte obaly. Ideálně vyrazte namísto do supermarketu do obchodu se zdravou výživou a fair-trade potravinami a zaměřte se na firmy, které vyrábí čokoládu s ohledem na životní prostředí i na životní podmínky svých pracovníků. Čokoláda není potravina, která by musela mít své místo ve vašem jídelníčku každý den, a tak podle mě není zas taková zátěž, za kvalitní čokoládu si pár korun jednou za čas připlatit. Vyzkoušet můžete třeba čokoládu od iChoc, německé firmy, která se specializuje na výrobu veganské (i mléčné) čokolády. Složení čokolád je 100% bio, k výrobě používají kakaové boby z udržitelného zemědělství z Dominikánské republiky a namísto kravského mléka do mléčných čokolád používají rýžový nápoj. Jako bonus je obal čokolád vyroben namísto z hliníku nebo plastu z kompostovatelné fólie NatureFlex. 

Pro více informací doporučuji zhlédnout dokument Temná strana čokolády na Youtube

Zdroje informací v článku:
https://www.youtube.com/watch?v=7Vfbv6hNeng
https://foodispower.org/human-labor-slavery/slavery-chocolate/, http://www.slavefreechocolate.org/
 https://zpravy.tiscali.cz/proc-ceska-cokolada-chutna-po-detske-praci-272088

1 komentář:

  1. V dnešní době se dají vybrat čokolády, které toto nepodporují. Ale v supermarketu se neseženou, jak sama píšeš. Zjednodušují to různé certifikáty a označení, které výrobky mají. Já mám čokoládu velmi ráda. Ale koupím si raději tabulku klidně za stovku, která je z ověřených zdrojů, bez přidaných nesmyslů, pěstovaná s ohledem na životní prostředí a v neposlední řadě právě fair-trade. Navíc, co se té dětské práce a celkově nějaké úrovně pracovních podmínek těch lidí týče, ty značky si na produkty tyto informace rády píšou - nepodporujem to atd. Mnohdy tam bývá i celé story. Na kávách to bývá docela často. Ale taky to jsou právě ty, které jsou na našem trhu jen v hodně malém množství.
    Nicméně to samé se týká i kávy a čaje - další hodně kupované komodity v dnešním světě. Celkově prostě koukám na to, co vlastně kupuju a od koho to kupuju. A dá se zajít dál. Možná bych radši dřela na plantážích s kakaem než vyráběla rifle, abych pravdu řekla.

    Mimochodem, všechny vyjmenované firmy vyrábí totální shity, které bych si nekoupila už skrze složení a navíc to ani není dobrý. Opravdu dobrá čokoláda je něco zcela jiného.

    OdpovědětVymazat

F