úterý 12. února 2019

Jak jíst zdravě & levně

V říjnu jsem se přestěhovala do svého vlastního bytu. I když zatím neřeším nájem, i tak tuhle změnu moje peněženka výrazně zaregistrovala. Lednička se totiž najednou neplní sama. A protože jednou z věcí, na kterou jsem se do nového bytu těšila, bylo i víc prostoru na zdravé vaření, začala jsem víc přemýšlet, jak i při zdravém vaření můžu co nejvíc ušetřit.

Ráda vařím, ráda vymýšlím nové recepty a zkouším nové chutě. Občas si proto klidně koupím dražší tropické ovoce, kokosový cukr, kvalitní hořkou čokoládu nebo třeba kešu oříšky. Jejich ceny ale tolik "nebolí", když je základ mého jídelníčku složený ze základních, levnější potravin. Nejde o to, celý život se jakkoliv omezovat. Když mám na něco chuť, klidně si to sem tam dopřeju, i když to třeba není zrovna nejzdravější, ani nejlevnější. 
Pravidlem číslo jedna je ale připravovat jídlo ze základních surovin, naučit se správně používat koření a bylinky, díky kterým si pochutnáte i na jídle za pár korun. Poděkuje vám tak jak vaše peněženka, tak i vaše tělo. 

Plánujte

Základem pro zdravý jídelníček a plnou peněženku, je plánovat si jídlo dopředu. Vyhnete se tak bezmyšlenkovitým nákupům, kdy vběhnete do supermarketu a házíte do košíku spoustu nesmyslných věcí, polotovarů, zbytečně předražených potravin a potravin, které nakonec i vyhodíte, protože nevíte, jak je spotřebovat. Abyste se tomuto vyhnuli …

  • Sepište si o víkendu alespoň zhruba jídelníček na další týden (nemusíte striktně dodržovat, který den si co dáte – prostě si vyberete, na co máte zrovna chuť)
  • Najděte si recepty na jednotlivá jídla
  • Ujistěte se, že máte všechny potřebné ingredience doma
  • Vyrazte na nákup konkrétních potravin, které budete další týden potřebovat

Vyhýbejte se polotovarům

Když občas vidím v obchodech nákupní košíky některých lidí, je mi z toho docela smutno. Velkou část tvoří polotovary a vysoce zpracované potraviny, balené v plastu a plné „přídavných látek“, které našemu tělu vůbec neprospívají. Na jednu stranu to chápu – je to prostě pohodlnější. Pokud jste od rána do večera v práci nebo ve škole, nechce se Vám trávit hodiny v kuchyni vytvářením pomazánek, omáček, tyčinek ... a radši si koupíte „hotovku“. Velkou část v tom ale hraje předchozí bod – pokud si předem promyslíte jídlo na každý týden a vyčleníte si třeba jeden den týdně, kdy si potraviny předpřipravíte, pomůžete tak svému zdraví, své peněžence i životnímu prostředí – zmizí totiž velká část jednorázových obalů, ve kterých se tyto hotové produkty prodávají.


Upřednostněte lokální & sezónní potraviny

Pravidlo číslo jedna při nakupování potravin, by mě být jejich původ a sezónnost. Poznáte to často i na cenách – cuketa, kterou přes sezónu koupíte za pár korun, vás v zimě vyjde třeba na 80 Kč/kilo. Nejde ale jen o samotné ceny. Ovoce a zelenina, která se dováží přes půlku planety je taky pěkně neekologická a díky tomu, že jsou plodiny často trhané v nezralém stavu, obsahují jen maličkou část vitamínů, které má ovoce a zeleninu za čerstva utržená na zahrádce.

Stačí se podívat do minulosti, co jedly naše babičky. Uvidíte tak, že všechny potřebné vitamíny a minerální látky můžeme získat z lokálních zdrojů – a navíc při tom výrazně ušetřit. Třeba na podzim a v zimě, kdy na nás ze všech stran útočí bacily, mnoho lidí sáhne pro dávku vitaminu C k citrusovým plodům. Ty jsou ale vlastně na zimu úplně nevhodné, protože ochlazují náš organismus. Mnohem lepší variantou je třeba kysané zelí nebo šípky, které vám dodá obrovskou dávku vitaminu C pro posílení imunity a zároveň Vás vnitřně zahřeje.

Používejte max. 3 hlavní ingredience

Zjednodušením svých jídel nejen ušetříte a ulehčíte (a urychlíte) jejich přípravu – ulevíte také svému trávení. Představte si, že si na snídani připravíte smoothie z několika druhů ovoce, zeleniny, rostlinného proteinu, semínek a třeba kakaa a spirulinového prášku. Nejen, že vyhodíte za takové jídlo spoustu peněz s domněnkou, že dodáváte svému tělu jen to nejlepší, zatěžujete tak ale i své trávení, kterému bude mnohem déle trvat jídlo zpracovat. 

Snažte se proto svá jídla co nejvíce zjednodušit. Používejte základní, přírodní ingredience, které
nebyly předem zpracované. Naučte se připravovat pokrmy z maximálně cca 3-5 ingrediencí.

Neplýtvejte


Plánování vám pomůže taky méně s potravinami plýtvat. Párkrát se mi stalo, že jsem si nakoupila tolik zeleniny a ovoce, že se mi nakonec část zkazila, než jsem ji stihla spotřebovat - protože jsem neměla dopředu naplánované, co chci s těmito ingrediencemi vlastně provést. Když vám náhodou po nějakém jídle zůstanou zbytky, zkuste:

  • ze zbytku kaše ze snídaně upéct sušenky (můžete přidat ještě třeba hrst oříšku a sušeného ovoce)
  • zbytky oříšků a sušeného ovoce (to se vám sice nezkazí, ale když máte trošku od všeho ...) smíchat s ovesnými vločkami, trochou oleje a medu/javorového sirupu a vyrobit si domácí müsli ...
  • ... a zbytky domácího müsli smíchat s datlovou pastou a a vyrobit z nich nepečené kuličky nebo tyčinky
  • uvařené luštěniny si můžete dát do mrazáku a použít na příště (výrazně tak urychlíte přípravu jídla) ...
  • ... nebo je rozmixovat, dochutit kořením a připravit si tak jednoduchý dip k čerstvé nebo pečené zelenině
  • smíchat zbytky zeleniny a luštěnin, rozmixovat je a upéct z nich karbenátky do burgerů
  • zeleninu z vývaru použít do karbenátků nebo pomazánek 


2 komentáře:

  1. Amen! Naprosto souhlasím, snažím se také tak hospodařit. Moc hezký článek!

    Měj se prima,
    ByGabra

    OdpovědětVymazat

F