neděle 10. prosince 2017

Raw perníkové kuličky (bez lepku, vegan, verze pro alergiky)

Protože zbytek naší rodiny dělá každoročně klasické Vánoční cukroví, snažím se vždycky vyrobit alespoň pár zdravějších variant. Abychom si mezi vanilkovými rohlíčky, perníčky a zázvorkami sem tam mohli ďobnout i něčeho, co není plné cukru a tuku, a měli tak aspoň pocit, že nejíme tak hrozně nezdravě ... 
 První letošní cukroví, o které se s vámi chci podělit, jsou perníkové kuličky. Neobsahují žádný cukr, tuk, nemusí se péct a jsou ze samých zdravých potravin. Jsou vhodné pro alergiky, bezlepkáře a po malé úpravě i pro lidi, trpící alergií na ořechy :)

Ingredience:
  • 2 a 1/2 hrnku datlí nebo datlové pasty
  • 1 hrnek mletých tygřích ořechů (šáchoru) nebo mletých mandlí**
  • 2 lžíce karobu nebo kakaa
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • hrst vlašských ořechů**
  • cca 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžíce perníkového koření
** Pokud trpíte alergií na ořechy, použijte šáchor a vynechte vlašské ořechy. Chuť šáchoru připomíná něco mezi vlašskými ořechy a mandlemi a i přes svůj název vlastně nepatří mezi ořechy, takže je vhodný i pro alergiky :)

Postup:

  • Datle na chvíli namočíme do vody a necháme změknout.
  • Poté vodu slijeme, datle osušíme a vložíme do mixéru/food processoru. 
  • Přidáme šáchor nebo mleté ořechy, karob, lněné semínko, mléko a perníkové koření.
  • Rozmixujeme na hladkou hmotu. 
  • Vmícháme na kousky nasekané vlašské ořechy a vyválíme z těsta kuličky.
  • Hotové kuličky můžete ještě obalit ve skořici, kakau nebo mletých oříšcích.

2 komentáře:

  1. Mňam, takové dobroty zbožňuju :)
    Rychlé, jednoduché, výborné...

    OdpovědětVymazat
  2. Mńááám! To vypadá skvěle :) O šáchoru slyším poprvé, musím jít googlit! :D

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

F