neděle 17. prosince 2017

Bezmasé Vánoce

Letos to budou druhé Vánoce, kdy nebudu mít při Štědrovečerní večeři na talíři rybu nebo řízek. Vánoce jsou asi jediná chvíle v roce, kdy mi vegetariánství přijde trochu náročnější, protože zvyky jsou zvyky a je těžké se od nich odstřihnout. Ale nakonec jakoukoliv chuť a všechny návyky překonalo moje přesvědčení, že jíst maso už prostě nikdy nechci ...



Vánoce bez masa

Veganský bramborový salát
Pokud se chcete letos na Vánoce vyhnout veškerým živočišným produktům a přesto chcete dodržet alespoň nějaké české tradice, vyměňte klasický bramborový salát za jeho veganskou verzi. Stačí ze salátu vyškrtnout vajíčka a majonézu nahradit rostlinnou alternativou - např. tzv. sojanézou, kterou koupíte v každé zdravé výživě i některých supermarketech. Cenově vyjde podobně jako klasická majonéza a chutí salátu nejspíš ani nepoznáte rozdíl :)

Tip: pro ozvláštnění klasického salátu můžete část brambor nahradit batáty

foto: acotedajis.cz
A co hlavní chod?
K bramborovému salátu se skvěle hodí například různé luštěninovo-zeleninové karbenátky nebo sekaná. Když smícháte nastrouhanou zeleninu (mrkev, řepu, celer ...) s uvařenou luštěninou (skvělá je například loupaná červená čočka nebo sojová drť, ale použít můžete i cizrnu nebo fazole). 

Pokud jste zvyklí na jíst na štědrovečerní večeři něco smaženého, zkuste řízky vyměnit třeba za obalovanou zeleninu nebo tofu. Vegetariáni mohou smažit v klasickém trojobalu, vegani mohou místo těstíčka vyzkoušet hrašku nebo v klasickém trojobalu vyměnit vejce za kurkumu - recept najdete na webu Soucitně.

Pro mě jsou Vánoce tak výjimečným obdobím roku, že chci, aby i jídlo bylo trochu jiné, než to, co si běžně vařím na oběd nebo večeři. Pokud to máte stejně, můžete se na Vánoce trochu "rozšoupnout" a vyzkoušet třeba některou z vegeteriánských/veganských alternativ masa. Ve většině prodejen zdravé výživy si už v dnešní době můžete koupit veganské řízky, steaky a podobné výrobky. Pokud dáváte přednost vlastnímu vaření před polotovary, můžete sáhnou třeba po tempehu, seitanu nebo robi "mase". Tyhle produkty jsou skvělé v tom, že se dají připravit snad na milion způsobů a dokonce na způsoby inspirované masovými recepty. 

Čočkovo-ořechová sekaná
BBQ "žebírka" ze seitanu

Veganský reuben


Tempeh karbanátky
Robi ála ryby na Vegmania.cz

Ryba je kámoš, ne žrádlo
I v době, kdy jsem ještě ryby jedla, mi přišly některé vánoční tradice naprosto odporné. Nechápala jsem, jak může mít babička ve vaně kapra, kterého pak zabijí a sní na večeři. Znechuceně jsem chodila do školní jídelny kolem stánků s kapry, kolem kterých byly na na dlažebních kostkách louže krve ...

Vlastně jsem to tak měla od malička s jakýmkoliv druhem masa. Ale měla jsem zafixované v hlavě, že jíst maso je správné, a že tenhle nepříjemný pocit nějak musím překonat. Když jsem se později začala celkově zajímat o svoji stravu, došlo mi, že to celé byla jen nesmyslná iluze, ve které byla bohužel vychovaná většina z nás.


1 komentář:

F