pondělí 15. května 2017

Proč nejíme kočičí maso a pijeme mléko

Dá se na ní opravdu žít plnohodnotně nebo nám bez masa a dalších živočišných produktů něco ve stravě bude chybět? Kolik z nás si dokáže do konce života představit nejíst žádnou zmrzlinu, sýry nebo si už nikdy nedat řízek? A když už se pro tuto změnu rozhodnete, jak na to?
V pátek jsem zveřejnila na tato témata dotazník, který během tří dnů vyplnilo přes 1200 lidí. Pokud vás taky zajímá, jak velká je spotřeba živočišných výrobků u "běžného" člověka, jak vnímají zabíjení zvířat na jídlo a kolik toho (ne)ví o tom, odkud jídlo pochází, čtěte dál ! :)
 karnismus

Makroživiny & mikroživiny

Vyvážená strava by měla obsahovat správný poměr makroživin (= tuky, sacharidy, bílkoviny) a současně dostatek mikroživin (= vitamíny + minerály). Někdo se přiklání k nižšímu množství sacharidů, někdo raději přijímá menší množství tuků. Na bílkovinách se ale můžeme asi shodnout - člověk by měl přijmout přibližně 1-2g bílkovin na kilogram své tělesné váhy. O tom, jak si poskládat správně jídelníček napíšu v některém dalších článků.

Jak nahradit živočišné výrobky?

Necelých 12% lidí v dotazníku odpovědělo, že by se nedokázalo vzdát živočišných produktů, protože by nevědělo, jak je nahradit. Bílkoviny, které přijímáte v mase, vejcích a mléku se dají nahradit za bílkoviny z luštěnin (fazole, čočka, sója, hrách), sójových výrobků (tofu, tempeh), seitanu atd. Mléko lze ve všech formách nahradit rostlinným mlékem. V současnosti je jich na trhu už spousta a pokud vám ceny přijdou moc vysoké (cca 39Kč nejlevnější mléko), můžete si je jednoduše udělat doma (recept) Vejce v receptech se dají nahradit třeba rozemletými lněnými semínky s vodou, místo míchaných vajec jde udělat míchanice z tofu a podobně. Žijeme v době, kdy máme tolik možností stravování, že to opravdu není žádná věda :)

karnismus

Je možné přežívat na rostlinné stravě?

Vědecké studie se shodují na tom, že rostlinná strava může zcela nahradit živočišné složky, může být vyvážená a zdraví prospěšný pro všechny věkové kategorie. Jediným vitamínem, který se při rostlinné stravě dodává v podobě tabletek je vitamin B12. Není to ale o nic "umělejší", než při živočišné stravě. Zvířatům se totiž tabletky s tímto vitamínem dávají taky, takže v podstatě i pokud jíte živočišné výrobky, jíte vlastně taky "umělou" B12, jen před vámi prošla trávením zvířete. To, že bez masa se nevyvíjí mozek, že pouze díky masu se člověk vyvinul do současné podoby a podobně ... jsou vyvrácené mýty.

Čtěte:
http://nutritionstudies.org/top-10-plant-based-research-and-news-stories-of-2015/ 
https://nutritionfacts.org/topics/plant-based-diets/ 

Proč jíme prasata a milujeme kočky

Karnismus je pojem, se kterým přišla americká sociální psycholožka Melanie Joy v roce 2009. Týká se v podstatě toho, jak přistupujeme k živočišné výrobě. Podle této teorie se lidé, kteří jedí maso, snaží nespojovat kus masa s reálným zvířetem, nepřipouští si, že by zvířata mohla mít city, cítit bolest a podobně a mimo jiné taky rozdělují zvířata na "jedlá a nejedlá". V naší kultuře je například nemyslitelné jíst kočky a psy. Na asiaty, kterým to přijde normální, se my díváme jako na "zvířata". V Indii by se na nás tak ale dívali za to, že jíme krávy a prasata. Je to úvaha, nad kterou stojí za to, se zamyslet. Proč některá zvířata stavíme výš, než jiná, když třeba co se týče inteligence, jsou taková prasata "výš" než naši běžní domácí mazlíčci? Proč některá zvířata milujeme a jiná jíme? (úvahu na toto téma jsem psala taky tady a tady).

karnismus

Moc doporučuji shlédnout následující video a zamyslet se nad tím, jak na vás působí :)


Kde se bere mléko?

Jak kráva produkuje mléko? Je to úplně jednoduché - kráva je savec, tudíž má mléko pro kojení telete. Není tedy možné, aby měla mléko bez toho, aniž by byla oplodněna a porodila tele. Mléko se potom sice dá nějakou dobu uměle udržovat (tím, že se odebere co nejdříve tele od krávy a kráva se neustále dojí). Tento proces ale není nekonečný. Nahrazením sání telete dojením však lze laktaci krávy prodloužit a po omezenou dobu udržovat. Mléko však časem vodnatí a po určité době zcela vymizí. Pro obnovení produkce je potřeba další březost a porod (wikipedie)

Mnoho lidí si bohužel stále myslí, že mléko je u krav něco jako moč a produkují ho nekonečné množství. Víc o tom, jak to probíhá v mléčném průmyslu, si můžete přečíst třeba tady.

Mohl by být celý svět na rostlinné stravě?

Z dotazníku:
"Než se jídlo dostane na talíř je třeba si uvědomit co všechno umřelo. Kus masa? Tam je to jasný ;-) Kus chleba? Tam je třeba si ale uvědomit, že aby mohlo být vypěstováno obilí na mouku musel někdo nejdřív vymýtit kus lesa. Tím se ubralo hodně prostoru pro celé živočišné druhy."

Je to ve skutečnosti úplně naopak, než co se objevilo v dotazníku. Pokud jíte čistě rostlinnou stravu, jíte prostě rostliny, které k tomu byly vypěstované. Pokud jíte maso, jíte zvířata, která jsou krmena rostlinami. To, že se zvířátka vesele pasou na louce a spásají trávu je hodně naivní představa. Už tomu tak dávno není, i když by to bylo přirozené. Jsou krmeny obilovinami, aby rychleji rostla a mohla se co nejdříve "spotřebovat" na maso. Nejlépe geneticky modifikovanými plodinami, které jsou přímo na toto vyšlechtěné. Dokonce 80% světové produkce kukuřice a sóji a třetina světové sklizně obilnin je použita na krmení tzv. hospodářských zvířat. Kromě toho, že zvířata spasou potravu, kterou by mohli jíst lidé, je také potřeba místo, kde zvířata můžete chovat (→ kácení pralesů) a obrovské množství vody - pro zvířata na pití, na pěstování plodin pro jejich potravu a také pro samotné zpracování masa. Podtrženo, sečteno, co se týká vlivu na naši planetu, je určitě výhodnější pěstovat rostlinnou stravu.
karnismus
Roční potřeba půdy pro vegana: 1/6 akru, vegetariána 3x tolik, všežravce 18x tolik
karnismus
z dokumentu Cowspiracy - na stejném množství půdy lze vypěstovat 16 782 kg zeleniny, ale pouze 170kg masa

Výsledky dotazníku

Odpovídající (1,282) byly:
  • Většinou ženy ve věku 15-30 let
  • 95 % z nich se alespoň zčásti zajímá o zdravou stravu

Strava

  • 10,8% ví přesně, kolik tzv. makroživin (tuků, cukrů, bílkovin), by člověk měl přijmout
  • Vůbec neví 35%
  • 61% neví, co jsou to mikroživiny
  • 40,6% jí několikrát týdně sladkosti, každý den 14,8%, vůbec jen 6%
  • 24,3% si dokáže představit svůj život bez živočišných výrobků
  • 23,6% by nedokázalo přestat jíst živočišné výrobky, protože jim chutnají
  • 23,1% by nedokázalo přestat jíst živočišné výrobky, protože podle nich obsahují látky, které nelze získat z rostlinné stravy
  • 11,8% by nevědělo, jak je nahradit
  • 11,8% by je nedokázalo přestat jíst, protože je na to zvyklá od malička
  • 2,4% si myslí, že je rostlinná strava moc drahá

Zdraví*

(x% trpí nebo někdy trpělo ..)
  • 42,9% akné
  • 36,3% nadváha/obezita
  • 7% vysoký krevní tlak
  • 1,2% osteoporóza
  • 0,9% rakovina
  • 0,4% diabetes druhého typu

Maso & mléčné výrobky

  • 50,8% jí maso několikrát týdně
  • 24,6% každý den a 3,3% víckrát denně
  • Několikrát týdně ho jí 11,2%
  • 11,2% několikrát měsíčně
  • Vůbec nejí maso 10,2%
  • Mléčné výrobky jí každý den 43,7% 
  • Víckrát denně 16,4%
  • Několikrát měsíčně 8,1%
  • Vůbec mléčné výrobky nejí 3,4%

Rostlinná strava & zvířata

  • 68,5% bylo někdy na zabíjačce nebo viděl záběry z jatek
  • 23,1% to nevadí
  • 45,4% z toho bylo fyzicky neb psychicky špatně
  • 41% by nedokázalo zabít zvíře, 11,3% by to dokázalo
  • 35% pouze v krizové situaci, 12,7% by dokázalo ulovit pouze ryby
  • 52,4% si myslí, že kráva má mléko pouze, když porodí tele
  • 47,6% si myslí, že kráva přirozeně produkuje mléko
  • 57,8% si myslí, že pěstování rostlinné stravy je méně náročné, než živočišná produkce, a že by mohla nasytit celý svět
  • 42,2% si myslí, že není není možné vypěstovat dostatek rostlinné stravy pro celé lidstvo
  • 66,5% by nikdy nesnědlo psí nebo kočičí maso
  • 27,4% pouze v krizové situaci
  • 6,2% by ho snědlo

*u otázky ohledně zdraví byly ke zvolení nemoci, které jsou často spojovány právě s živočišnou stravou a jejími riziky. Rozhodně neříkám, že tyto nemoci nemají třeba vegani a že každý, kdo jí maso nebo pije mléko, trpí naopak všemi z nich. To určitě ne. Podle některých výzkumů je ale možná spojitost s rakovinou prsu a konzumací přílišného množství mléka, stejně tak třeba osteoporóza a akné a podobně ...


Jaký je váš názor na živočišné produkty? 

2 komentáře:

  1. Přítel byl vegetarián, měl to vše fakt nastudované a řídil se vším. Vařil si sám. Jenže má v rodině geny, že je hrozně těžko přibírá, a o to víc ho štvalo, že svaly nikde. A tak se z něj stal vegetarián a jí vajíčka a mléčné výrobky, právě aby měl možnost nabrat svaly, což se mu začalo dařit pomocí jídla a dřiny (není nějaký vlašák, prostě normální kluk, co chce mít i nějakou sílu, když pracuje u rodičů na rekonstrukci baráku a taky pro pocit.). Já maso jím, ne moc, protože mi nechutná, ale vím, že nenahrazuji, a tak abych měla nějaký příjem. Mléčné produkty taky, ale vůbec se nebráním přírodním mlékům. Umím si představit, že až budu sama za sebe žít, vydělávat si, tak se budu starat o nás dva tak, abychom jedli více rostlinné než živočišné stravy. Nyní to nejde. Nemám motivaci si doma extra vařit, protože máma by to nejedla. A dokud mě živí máma, tak hraju její pravidla.
    Co se týče masa, já nemám morální problém s tím, že bych jedla "domácího mazlíčka", ale spíše to, že nevím, jak to chutná. Já obecně moc nezkouším sama od sebe exotická masa. A tím, že mi ta základní moc nechutnají, nejsem si jistá, jak by dopadla kočka. Kdyby mě někdo pozval na kočku, prokázal, že byla zdravotně nezávadná a věděla bych, že je dobrý kuchař, klidně do toho jdu. :-) Stejně tak morče (oblíbené jídlo někde jinde).
    A možná se mi líbí i kompromis. SNížit produkci živočišné stravy tím, že člověk ji úplně nevyřadí, ale obohatí svoji stravu o tu rostlinnou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor :) Jak píšeš to o mámě, to chápu. Kdybych žila třeba s babičkou, tak si taky nedokážu moc představit, protože moji prarodiče jsou dost "masaři" a když jsem u nich, vlastně moc neví, co mi můžou dát k jídlu :D ale je to hodně o zvyku .. co jsem začala víc vařit já, tak prostě našim nezbývá nic jinýho (protože radši si dají moje jídlo než něco vařit) :D a sami přestali jíst skoro úplně maso tak nějak přirozeně a moje jídla jim chutnají ... :)

      Vymazat

F