neděle 12. března 2017

Proč by (nejen) vegetariáni neměli jíst sýry

Jsem vegetariánka a mléčným výrobkům se snažím pokud to jde vyhýbat (i když ne vždycky se mi to daří). Od malička jsem měla hrozně ráda sýry a proto nejíst sýry byl a stále je můj největší boj. Co jsem se ale dozvěděla pár informací o výrobě sýrů, došlo mi, že člověk, který se hlásí k vegetariánství, by se jim měl vyhýbat opravdu obloukem.



Na vegetariánství se dá dívat dvěma způsoby. Vegetarián se dá chápat jako člověk, který nejí pouze maso (ať už ze zdravotních nebo morálních důvodů) NEBO jako člověk, který nejí (spíše z etických důvodů) žádné potraviny, obsahující části mrtvých zvířat. Což je o něco náročnější, protože mrtvá zvířata nerovná se maso. "Správný" vegetarián by také neměl jíst třeba želatinu (= klih, který se získává vyvařením "odpadu" z jatek - ze šlach, kůží a kostí), která se nachází například v gumových bonbonech nebo v některých druzích alkoholu (naštěstí jen u malého množství značek). Některé pochutiny můžou taky obsahovat některé ne-vegetariánské složky co se týče aromat nebo barviv. Samozřejmě je vždycky lepší jíst opravdové, čerstvé potraviny, které víte 100% co obsahují a nemusíte takové hlouposti řešit.

Nicméně dneska tu chci mluvit o něčem jiném a to jsou sýry. Proč by je vegetariáni neměli jíst? Nabízí se tři hlavní důvody.

Sýry a syřidla
Pokud berete vegetariánství tak, že nechcete jíst mrtvá zvířata, možná pro vás bude zajímavá tato část. Některé sýry totiž rozhodně vegetariánské nejsou.Pro výrobu sýru jsou nezbytná syřidla. Jsou to látky, které sráží mléčnou bílkovinu a vytváří tak požadovanou výslednou konzistenci. Syřidla jsou trojího typu - rostlinné, živočišné a mikrobiální. Rostlinná a mikrobiální syřidla nejsou problém, problém nastává u živočišných syřidel. Vyrábí se totiž z žaludků mlékem krmených telat. Tyto sýry tudíž nejsou vhodné pro vegetariány a pokud nejíte z etických důvodů maso, měli byste se taky zamyslet nad vyřazením některých sýrů z vašeho jídelníčku. Patří mezi ně například:
  • Parmigiano Reggiano
  • Ementál 
  • Grana Padano
  • Gorgonzola
Co se týče českých značek, například Madeta údajně vyrábí sýry s použitím mikrobiálních syřidel (vhodné pro vegetariány), stejně tak například mlékárna Olešnice. Na živočišná syřidla si ale dejte pozor v plísňových sýrech, jako je třeba Sedlčanský hermelín.

více informací najdete zde:

http://www.huffingtonpost.com/2013/12/19/vegetarian-cheese-animal-rennet_n_4467430.html 

http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=676:syry-bez-syidel-z-telecich-aludk&catid=50:potraviny-a-vegetarianstvi&Itemid=400194

Mléčné krávy končí na jatkách
I když se může zdát, že krávy na mléčných farmách nijak netrpí a nejsou zabíjena tak, jako zvířata určená na maso .. bohužel to není pravda. Život krav na mléčných farmách je snad ještě horší. Žijí v hrozných podmínkách a jakmile se dosáhnou plodného věku, jsou neustále uměle oplodňovány, telata jsou jim odebrána a všechno jejich mléko putuje místo k teleti, do krabic a do regálů v našich supermarketech. Běžně by se kráva v přirozeném prostředí mohla dožít kolem 15-25 let. Na mléčné farmě je po cca 5 letech tak vyčerpaná, že už dál nemůže. Pro majitele je tím pádem už nepotřebná a je poslána na jatka jako všechny ostatní krávy z "masných" farem.

Obchod s mlékem a telecím
Mléčný průmysl jde ruku v ruce s obchodem s telecím masem. Když se krávě dojičce narodí tele, je od ní do dvou dnů odebráno. Jeho život pokračuje podle toho, jestli se narodila kravička nebo býček. Pokud je tele samička, prožije stejný život jako její matka. Pokud se ale narodí býk, jeho život je ještě horší. Na mléčné farmě nemá co dělat - k čemu by jim byl? A proto je poslán na jinou farmu, kde většinu svého krátkého života stráví v maličké kleci, ve které se nemůže pohnout. Což je účel, protože si tak nevytvoří svalovou hmotu a budou v podstatě jen tloustnout. Po roce až dvou letech jsou býčci "připraveni" na porážku. Tohle se děje na mléčných farmách úplně běžně. Když se nad tím zamyslíte, nic jiného jim ani nezbývá. Majitelé chtějí prodávat mléko a získat co nejvíc peněz. Proč by měli živit telata, která jim k ničemu nebudou? V podstatě tedy konzumací mléka současně podporujeme obchod s telecím masem. Což je věc, nad kterou by se podle mě každý vegetarián měl zamyslet.

Věděli jste, že některé sýry nejsou vhodné pro vegetariány? Jaký životní styl vyznáváte vy? :)

2 komentáře:

  1. Nejsem vegetarián, ale nejím maso. Nexhci se škatulkovat.
    Život krav se mi taky nelíbí, mamka se mě pořád snaží přesvědčit, že se mají dobře, nevím, jestli je tak naivní, nebo jen nechce přiznat pravdu, protoji je moc proti srsti.
    Každopádně sýry mám moc ráda a jsou pro mne zásadní zdroj bílkovin, takže je asi hned tak jíst nepřestanu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to o zvyku :) Já měla ráda i některé druhy masa .. ale vůbec mi nechybí. Jde o to mít motivaci, díky které nemáš pocit že si něco upíráš, ale přijde ti pak nejíst mléčné výrobky přirozené, a máš z toho naopak dobrý pocit že pomáháš zvířatům, aby se měli líp :) Co se týče bílkovin, v luštěninách i některých obilovinách jich najdeš hromadu, mléčné výrobky opravdu nejsou potřeba:)

      Vymazat

F