středa 29. června 2016

#4 NE Mléku: Máslo & Zmrzlina

Rostlinných mlék je spousta, ve většině supermarketů najdete i pár rostlinných jogurtů - ale co máslo a zmrzlina? S těmi je to trochu složitější .. Ale přesto existuje spousta možností, jak tyto produkty nahradit.

Domácí banánová zmrzlina s jahodami


MÁSLO
Při nahrazování másla máte více možností. Co se týče vaření/pečení, můžete použít veganské margaríny (nepoužívám, takže nemůžu konkrétně doporučit) nebo rostlinné oleje. Z vlastní zkušenosti můžu při vaření/pečení rozhodně doporučit kokosový olej, kterým můžete máslo nahradit v poměru 1:1. 
Pokud jste zvyklí si máslo mazat na pečivo, opět se nabízí víc řešení. Můžete použít zmíněné rostlinné margaríny nebo se třeba naučit připravovat humus (nebo jiné pomazánky). Ten se dá vyrobit z různých druhů luštěnin, základní recept je z cizrny, kterou přes moc namočíte, uvaříte, roxmixujete s sezamovou pastou tahini, trochou olivového oleje a šťávy z citronu, solí a česnekem.

Tip: Bazalková tofu pomazánka
  • 1 balení tofu
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • 1-2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička olivového oleje
  • pár kapek citronové šťávy
Všechno jednoduše rozmixujte, případně přidejte rostlinné mléko, abyste dosáhli požadované konzistence. Můžete použít jako pomazánku na pečivo, zamíchat ji do těstovin, rizota nebo použít jako dip k pečené zelenině.

Tofu pomazánka s bazalkou a lahůdkovým droždím

ZMRZLINA
Nejčastější náhradou zmrzliny je u veganů a lidí trpících intolerancí "nicecream" - zmrzlina vyrobená z rozmixovaných mražených banánů. Můžete do ní přidat jakékoliv další mražené i čerstvé ovoce, čokoládu, kakao, arašídové máslo a tak dál. Kromě banánové zmrzliny můžete zkusit sorbety i z jiného druhu ovoce - jednoduše rozmixujte zmrazené ovoce, případně přidejte trochu rostlinného mléka (nejlépe plnotučné kokosové mléko, docílíte tak krémovější konzistence) a vámi zvolené sladidla, až dostanete požadovanou chuť a konzistenci. K výrobě zmrzliny nepotřebujete vymoženosti jako je Vitamix nebo jiné poměrně drahé food processory. Pokud necháte ovoce po vytažení z mrazáku chvíli povolit a přidáte trochu rostlinného mléka, zvládne to i běžný tyčový mixér.

1 komentář:

  1. Nice creams miluju! :) Rostlinná mléka a náhražky nepoužívám, protože jsem raw vegan, takže když chci zmrzku, jistí to u mě ty nice creams :).

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat

F