neděle 8. května 2016

Špaldový ořechový dort s avokádovým krémem (Vegan, bez rafinovaného cukru)

Včera se mi povedlo po spoustě nezdařených pokusů sesmolit konečně úspěšný recept na vegan muffiny! Dneska jsem stejné těsto zkusila použít na dort ... a vznikl naprosto úžasný ořechový dort, který zaručeně zachutná i těm, kteří neholdují veganství, ani je nezajímá zdravá výživa. 
Místo bílé mouky je použitá špaldová, která obsahuje více vlákniny, bílý cukr je nahrazený kokosovým, který nejenom že obsahuje vitamíny, ale dodá dortu medovo-karamelovou chuť. A čokoláda na vrchu v sobě schovává avokádo, které ale v kombinaci s kakaem vůbec nepoznáte. Proto i pokud vám avokádo normálně nechutná, nemusíte se děsit :))

Špaldový ořechový dort s čokoládovým avokádovým krémem

Ingredience:
DORT:
  • 1/3 hrnku vlašských ořechů
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1/5 hrnku rozpuštěného kokosového oleje  (→ nejlevnější kokosový olej)
  • 1/4 hrnku kokosového cukru
  • necelého 1/2 hrnku rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
  • 1 lněné vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • 1 banán
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:
  • 1 menší velmi zralé avokádo
  • 1 banán
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce kokosového cukru
*1 vejce = 1 lžíce mletých lněných semínek + 2,5 lžíce vody



Postup:

  • Ořechy si volitelně na pár hodin přede namočíme do vody, potom slijeme a propláchneme (namáčené ořechy i semínka se lépe tráví a mají lepší výživovou hodnotu)
  • Mouku smícháme v míse s cukrem, mlékem, olejem, lněným semínkem, pečícím práškem, sodou a špetkou soli
  • Banán rozmačkáme, ořechy nahrubo nasekáme a přidáme ke směsi
  • Vylijeme těsto do malé dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15 minut
  • Mezitím si připravíme čokoládový krém - avokádo rozkrojíme, vyhodíme pecku a lžicí vydlabeme avokádo do misky. Přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme dohladka.
  • Upečený dort potřeme čokoládovým krémem, necháme vychladnout v lednici a dozdobíme čerstvými jahodami nebo jiným ovocem :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

F