středa 30. března 2016

(Skoro Raw) kokosovo - čokoládový dort

U nepečených dortů s datlovým základem je výhoda, že prostě nejdou pokazit - alespoň ne tak, že by byly nejedlé. Párkrát se mi povedlo vytvořit něco, co se dalo jíst jen lžičkou z formy a estetická úprava byla někde na bodu mrazu .. ale chutnalo to pořád výborně. Jakýkoliv nepečený veganský cheesecake můžete udělat podle tohoto jednoduchého postupu - korpus vyrobíte z rozmixovaných datlí a ovesných vloček nebo oříšků (nebo jakékoliv kombinace obojího). Datle a oříšky nezapomeňte předem na pár hodin nebo alespoň minut namočit ve vodě a potom osušit. "Sýrovou" vrstvu, kde se normálně používají krémové sýry jako je mascarpone, nahraďte kokosovým mlékem. Aby trochu zhoustlo, přidejte pár lžic kukuřičného škrobu. Do mléka můžete přidat kakao, vanilku nebo ho rozmixovat společně s jakýmkoliv ovocem. No a potom už stačí jen dát dort uležet a ztuhnout do lednice nebo mrazáku.

Čokoládovo - kokosový veganský nepečený dort

Ingredience:
Korpus
  • 2 a 1/4 hrnku ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky) 
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 hrnek předem namočených datlí 
  • 1 lžíce čokoládovo-arašídového másla (nebo jakéhokoliv oříškového másla + trochu kakaa)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu 
  • 1/4 hrnku rostlinného mléka (použila jsem sójové) 
Čokoládová část
  • malá plechovka (200ml) kokosového mléka (plnotučného)
  • 2 lžíce sójového mléka  
  • 25 g hořké čokolády (ideálně nad 80 %) 
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu /
  • 2 lžíce kokosového cukru
Na dozdobení 
  • strouhaný kokos 
  • vlašské ořechy 
How to:
  • Z ovesných vloček vytvoříme mouku. 
  • Datle rozmixujeme, přidáme zbytek ingrediencí na korpus a hmotu pořádně promícháme, aby se vše spojilo. Pokud bude těsto moc sypké a nebude se chtít spojit, přidejte trochu mléka nebo oříškového másla. 
  • Korpus vložíme do formy. 
  • V malém hrnci rozehřejeme kokosové a sójové mléko, přidáme čokoládu, kokosový cukr a necháme rozpustit. 
  • Opatrně přisypeme kukuřičný škrob za stálého míchání, aby nevznikly hrudky (pokud se vám tohle stane, s použitím mixéru se jich jednoduše zbavíte) 
  • Čokoládovou část nalijeme na korpus, ozdobíme kokosem a na hrubo nasekanými oříšky. 
  • Necháme dort chvíli vychladnout a potom dáme na cca dvě hodiny do mrazáku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

F