sobota 24. října 2015

Etické stravování

Dřív mě v životě nenapadlo, že bych se dokázala někdy vzdát kuřecích nuget, míchaných vajíček, mých milovaných sýrů, řeckého jogurtu, zmrzliny nebo mléčné čokolády. Veganské účty na instagramu, vegani na youtube, veganské blogy i potravinářské značky mě ale vedly k tomu, abych se o tento životní styl začala víc zajímat. Na druhou stranu ale musím uznat, že složení některých veganských výrobků taky není žádná sláva. Ano, neobsahují nic živočišného původy, ale přesto mohou obsahovat spoustu bílého cukru, mouky, konzervační látky, barviva, palmový olej a podobné "ingredience", díky čemuž možná neubližujeme zvířatům, ale ubližujeme přinejmenším sami sobě a svému zdraví a také přírodě okolo nás. A to mě dovedlo k myšlence "etického stravování".

Domácí livance s pistáciemi a ostružinami
O co vlastně jde? Etický jedlík nemá vyloženě zakázané druhy potravin. Může jíst mléčné výrobky, vejce, dokonce i maso. Ale v přiměřeném množství a pod podmínkou, že ví odkud jídlo pochází a jak bylo vyrobeno. Stručně a jasně - etické stravování znamená přemýšlet o tom, co jíte a zvážit jak to, co jíte a nakupujete v obchodě ovlivňuje prostředí okolo vás. Měli bychom také zároveň myslet na své vlastní zdraví.
Etické stravování nezakazuje jíst maso - pokud víte, že se zvířata nemačkala se jedno na druhé ve vlastních výkalech, zavřená v tmavých budovách bez oken, nikdo je necpal antibiotiky, nekopal do nich a podobně. Stejně tak je v pohodě jíst mléčné výrobky, pokud mléko pochází z farmy, kde se krávy/kozy/ovce pásly ve volném prostoru, nejsou v jednom kuse uměle oplodňována, mláďata jim "chovatelé" nesebrali hned po narození, mléko jim neodsávají stroje a tak dále a tak dále. S vejci je to o něco složitější - podmínkou pro etické jedení vajec je samozřejmě to, v jakých podmínkách žijí slepice. Je tu ale další věc, proti které bojují vegani - vejce mohou, ale nemusí obsahovat zárodek. Etický jedlík by proto měl jíst pouze vejce, která nebyla oplodněná (což znamená že chovatel chová pouze slepice nebo chová slepice a kohouty zvlášť).

(Update: Když o tom zpětně přemýšlím, myslím, že na jíst maso moc etické není. Takže bych zůstala u ostatních živočišných produktů KROMĚ masa)

Pečené brambory se salátem z červené řepy

U masa, vajec a mléčných výrobků ale pravidla etického stravování nekončí. Měli bychom se také snažit méně nakupovat už zpracované produkty, které si můžeme doma vyrobit sami ze zdravých, čerstvých surovin a bez jakýchkoliv konzervantů. Například proč si kupovat instantní ovesnou kaši plnou cukru, když si můžeme uvařit domácí třeba s hromadou čerstvého ovoce? Také bychom se měli snažit kupovat potraviny, při jejichž pěstování nebyly použity pesticidy, herbicidy a jiné látky, které znehodnocují půdu. Dalším pravidlem je, že bychom měli kupovat fair trade potraviny - to znamená podporovat firmy, které nabízejí spravedlivé ceny, nezneužívají pro výrobu svých produktů levnou pracovní sílu a podobně. Celkově bychom neměli podporovat velké firmy, které plní supermarkety obrovským množstvím nepříliš kvalitních potravin, hledí jen na množství a neřeší jak a za jakých podmínek byly výrobky zpracovány. Navíc, proč potřebujeme vůbec TOLIK jídla? Na světě je hlad a my přitom nakupujeme zlevněná XXL balení nezdravých, nekvalitních potravin a potom je vyhazujeme. Není to padlé na hlavu?

Přemýšlejme, než si něco koupíme a než něco sníme! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

F