neděle 13. září 2015

Podzimní lívance s karamelovou hruškou (bez lepku!)

Všechny ty fotky na instagramu mě lákaly k výrobě lívanců už nějakou dobu, jenže moje dosavadní pokusy o jakýkoliv druh palačinek nebo lívanců končily jen spoustou těsta v koši a hromadou špinavého nádobí. Včera jsem na narazila na skvělý recept na lívance s řeckým jogurtem, který jsem trošku pozměnila .. a světe div se, ono to vyšlo ! ♥  I když jsem člověk, který je bez ohledu na roční období schopen jíst pořád banány, rajčata a citrusy, přijde mi přirozené jíst hlavně sezónní místní potraviny a proto se teď na podzim (který kalendářně ještě nezačal, ale já už se v představách procházím v barevném listí a potom se vracím vymrzlá k horkému čaji do bytu provoněného aromatickou svíčkou) snažím do svého jídelníčku zařadit z ovoce a zeleniny hlavně jablíčka, hrušky, dýně, zelí a z koření hlavně zázvor, skořici .. prostě typické podzimní potraviny a z toho důvodu i tento recept obsahuje dvě z nich :)


lívance se zkaramelizovanovou hruškou a ostružinovou omáčkou




Ingredients (3 porce/portions)
  • 1 1/4 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu (nebo sójového jogurtu)
  • 1 středně velké vejce
  • 3/4 hrnku rostlinného mléka
  • 2 hrušky
  • 1 limetka 
  • půl hrnku kokosového cukru
  • 3 lžíce jogurtu na ozdobení 
  • půl hrnku ostružin 
How to:
  • V jedné míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva. 
  • V druhé míse jemně rozšleháme vejce, přidáme jogurt a mléko.
  • Tekutou směs nalijeme do sypké směsi a promícháme.
  • Pokud máte kvalitní nelepící se pánev, můžete opékat lívance na sucho, jinak použijte trochu libovolného oleje (kokosového, řepkového, ořechového, ..)
  • Nechte pánev rozpálit a poté nalívejte naběračkou malé lívanečky.
  • V hrnci povařte šťávu z limetky s cukrem.
  • Přidejte po chvíli hrušky a vařte, než se prohřejí změknou.
  • Hotové lívance ozdobte lžicí jogurtu, ostružinami a polijte limetkovou omáčkou s hruškami :) 

8 komentářů:

  1. Mňam vypadá to báječně a lívance miluji :) Super tip, který ráda vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Kafe .. jak jinak :D A děkuju :) Já jsem poslední dobou na instagramu příšerně závislá a pořád hledám novou inspiraci jenže většinou to končí tak, že zjistím, že nemám půlku surovin co jsou potřeba na ty dobroty na fotkách a jsem akorát naštvaná a mám hlad :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super recept! A navíc bezlepkový, to je pro mě jako pro celiaka úplná spása :) The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  4. Sice jsem před chvíli jedla, ale z tohohle jsem dostala znovu hlad!!!:D:))))
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, vypadá to nádherně! :)
    A přeji brzké uzdraveni ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Moje pokusy o lívance a palačinky taky někdy končí v koši, takže buď v klidu :-D Každopádně pohankovou mouku mám moc ráda a často ji používám. Lívance vypadají úžasně :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli je to tak i u mistra jako jsi ty tak je to ještě dobrý :D Děkuju :)

      Vymazat

F